δείτε το
Thursday, August 6, 2009
το κλάσμα του Τολστόϊ
δείτε το
Thursday, July 30, 2009
για τον Ηρακλή

Sunday, July 19, 2009
Saturday, July 4, 2009
Monday, June 15, 2009
Monday, June 8, 2009
χαρακίρι το νόημα της αποχής

Θα ξαναψηφίσω όταν το να ψηφίζω θα ξαναγίνει ακριβώς αυτό που λέει ότι είναι.
Ότι δηλαδή εμπιστεύομαι μια παράταξη , συμφωνώ με την ιδεολογία της , με το πρόγραμμά της , και στηρίζω τους ανθρώπους αυτούς με την ψήφο μου και όχι μόνο, και είμαι βέβαιος ότι όπως εγώ τους ψηφίζω έτσι κι αυτοί θα σεβαστούν κατ αρχήν τον εαυτό τους και μετά και εμένα.
Θέλω να ψηφίζω έτσι όπως τρώγω γιατι μ αρέσει το φαί, όπως πίνω κρασί με τους φίλους μου γιατί μ αρέσει η παρέα τους , τους σέβομαι και τους εκτιμώ και δε τους κοροϊδεύω.
Όπως κάνω τη δουλειά μου στο σχολειό και δε ντρέπομαι , όπως περπατώ στο τόπο μου και χαιρετώ τους ανθρώπους.
Ετσι θέλω και να ψηφίζω .
Δε μπορώ λοιπόν να ψηφίσω το ένα από τα κόμματα της εξουσίας για να «τιμωρήσω» το άλλο, ή για να μη «βγει» το άλλο, ούτε τα μικρά κόμματα για να «τιμωρήσω» το δικομματισμό , ούτε ανεκδιήγητους διάφορους για να
«στείλω μήνυμα» .
Δεν αντέχω άλλο τα λεγόμενα αριστερά κόμματα να παίζουν το ρόλο των αμορτισέρ των κομμάτων εξουσίας , φροντίζοντας επιμελώς να αυξήσουν τη δύναμή τους
(τάχα «για μια δυνατή φωνή στο κοινοβούλιο») αλλά όχι τόσο ώστε να χρειαστεί να αναλάβουν ευθύνες .
Λες και η ουσία δε βρίσκεται στο να σταματήσομε το βιασμό της δημοκρατίας αλλά στο να φωνάζομε «βοήθεια την βιάζουν» με «δυνατή φωνή»
Όταν τρώγω , τρώγω για να φάω, ούτε μήνυμα στέλνω σε κανένα , ούτε διαμαρτύρομαι, ούτε τιμωρώ, ούτε τίποτα.
Τρώγω.
Όταν ξαναψηφίσω λοιπόν θέλω να ψηφίσω.
Αλλιώς , καλύτερα , νηστικός.
και όπου το βγάλει η βράση
ή που θα σάξει η δουλειά ή που θα σοχαλάσει
Friday, May 29, 2009
το μυστήριο του ανθρώπου

Thursday, May 21, 2009
Thursday, April 23, 2009
ακόμα και η αμαρτία
ακόμα και ή αμαρτία;
Saturday, February 28, 2009
ο Ανδρέας ο πρωτόκλητος

Sunday, February 15, 2009
Η συνάντηση

Friday, February 6, 2009
Αγαλλιάσομαι, ως ο ευρίσκων σκύλα πολλά.

Tuesday, February 3, 2009
έ καημένη βέργα....

πιστεύω οτι αυτή η μεγάλη σιωπή της κοινωνίας και η ανοχή της , απο τη μεταπολίτευση και μετά, που εγώ μάλλον σαν μεγαλοψυχία την ερμηνεύω (και όχι σαν χαζομάρα όπως την προσλαμβάνουν οι πολιτικοί) έχει λήξει!
πριν λίγο τα δεκαεξέχρονα, τώρα οι αγρότες, σε λίγο οι οικοδόμοι... τι θα κάμετε κύριοι πολιτευτές αν κατεβούν όλοι μαζύ?
ως πότε θα κρίβεστε πίσω απο τα Ματ ?
Ως πότε θα ψεκάζετε τους ανθρώπους με χημικά λες και είναι ενοχλητικά έντομα?
Κρυμμένοι, ανύπαρκτοι , ψεύτες , φοβισμένοι ?
ενας αγρότης μου ειπε οτι την επόμενη φορά που θα ανεβούνε στην Αθήνα θα κρατούν ψεκαστήρες να σας ψεκάσουν με μπλάβη πέτρα (θειικό χαλκό) μήπως λέει και σας φύγει η χολέρα που έχετε στο μυαλό!
Saturday, January 31, 2009
παλιές ιστορίες

Παλιές ιστορίες
Πρόλογος
Το νησάκι στο οποίο ξεκίνησε αυτή η ιστορία είναι ένα από τα πολλά μικρά νησιά του Αιγαίου της λεγόμενης άγονης γραμμής , δίπλα στις Τουρκικές Ακτές.
Τουλάχιστον έτσι είχαν τα πράγματα στη δεκαετία του ογδόντα που συνέβησαν τα παρακάτω γεγονότα.
……………………
Κατά τις ένδεκα το βράδυ , στα ταβερνάκια της παραλίας είχαν μείνει πια οι τακτικοί πελάτες.
Ο παραλιακός δρόμος που το καλοκαίρι τέτοια ώρα ήταν γεμάτος κόσμο
Σε να από τα ταβερνάκια, μια μικρή μακρόστενη αίθουσα χωμένη στα διπλανά σπίτια σα σπηλιά , με τζαμαρία στο παραλιακό δρόμο, χωρίς κουρτίνες, στη μέσα μεριά το ψυγείο –πάγκος , που χώριζε κάπως το μαγειρείο
Το πρώτο διαρκεί όσο πιέζεις τη σκανδάλη , ο επικρουστήρας του όπλου σηκώνεται αργά. μέσα σου παλεύεις ακόμα με την απόφαση , μπορείς όμως ακόμα να διακόψεις τη διαδικασία και το ξέρεις. Αρκεί ν αφήσεις τη σκανδάλη απαλά…
Όταν κρατάς ένα καλάμι και το λυγίζεις , υπάρχει ένας ελάχιστος χρόνος που αλλάζει δραματικά τη δομή του και τα πράγματα δεν είναι πια όπως πριν, Όταν σπάζει! Το κάρβουνο και το διαμάντι είναι και τα δυό άνθρακας. Η διαφορά τους βρίσκεται στο τρόπο που είναι δομημένα τα άτομα. Σ αυτό το διάστημα ο άνθρωπος μπαίνει κάρβουνο και βγαίνει διαμάντι!
Ο νεαρός έγειρε πίσω το σώμα του. Η έκφρασή του πήρε κάτι το παιχνιδιάρικο.
Γι αυτό είμαι εδώ….
Η Ελένη σταμάτησε για λίγο σα να έψαχνε να βρει λόγια. ήταν συγκινημένη.
-Τις νύχτες το ονειρεύομαι αυτό. είπε. Και παλαιότερα ονειρευόμουν ότι πετούσα μπροστά σε ανθρώπους που με θαύμαζαν . Τώρα ονειρεύομαι ότι είναι νύχτα και είμαι σε γκρεμούς που δίδουν στη θάλασσα. Ονειρεύομαι ότι πέφτω σ αυτούς τους γκρεμούς πάνω από το μαύρο πέλαγος και πετώ.
Πήρε ανάσα και συνέχισε
-Εδώ δε μιλά κανείς γι αυτά τα πράγματα. Για όλα αυτά που είναι μέσα μας. Μόνο εσένα άκουσα να μιλάς γι αυτά . Ούτε εγώ τα έχω πει σε κανένα ποτέ. Μόνο μ εσένα μπορώ να τα πω.. Είναι περίεργα όλα αυτά , δεν είναι ; σα να υπάρχουν και να μη υπάρχουν. Είναι παράξενα , κατέληξε. Όλα είναι παράξενα, και τώρα που είμαστε μαζί είναι παράξενο. Είναι κι αυτό σαν όνειρο…
Η ώρα είχε προχωρήσει. Συζήτησαν για λίγη ώρα ανώδυνα θέματα και έφυγαν.
Περπάτησαν μέχρι το σπίτι της και χώρισαν .
Ο Μανόλης είχε αρχίσει να πίνει από το μεσημέρι που κατέβηκε στη «πόλη». Όταν ήρθε η Ελένη στο ραντεβού που είχαν ορίσει τη προηγούμενη μέρα είχε μπει στο στάδιο της μέθης που το χαρακτηρίζει η λαγνεία. Μια λαγνεία που καταργεί κάθε αναστολή και ζητά ικανοποίηση χωρίς να ενδιαφέρεται για το πρόσωπο που έχει κάνεις δίπλα του. Όταν πήγαν στο σπίτι ενός φίλου του που του είχε δώσει τα κλειδιά συνέχισε να πίνει. Στη ταβέρνα η μέθη τον είχε οδηγήσει σ αυτή τη φλυαρία και την επίδειξη γνώσεων που παρακολουθήσαμε. Τώρα βρισκόταν στο τελευταίο στάδιο.
Θα μπορούσε να το πει κάνεις παραισθησιακό. Αντιλαμβανόταν τα αντικείμενα της πραγματικότητας σαν σύμβολα των συναισθημάτων του και των σκέψεών του. Η πόλη που περπατούσε με τα δρομάκια της ήταν η ίδια του η ζωή με τις επιλογές της. Η περίπλοκη σκιά ενός δέντρου στο φως του φεγγαριού ,ήταν μια σκέψη , μια νοητική δομή με όλες τις επιμέρους διασυνδέσεις της , μια μισοσκότεινη αυλή ήταν ένας έρωτας. Όλος του ο εσωτερικός κόσμος είχε ξεχειλίσει από μέσα του και είχε βγει έξω , στα σπίτια , στους δρόμους ,στις αυλές στα δέντρα. Το φεγγάρι ήταν ο χρόνος και η θάλασσα ο θάνατος. Περπατούσε μέσα στον εαυτό του. Εδώ και κει συναντούσε ξεχασμένες συναισθηματικές καταστάσεις από τότε που ήταν παιδί ή έφηβος ,όπως αυτές που αναδύονται ξαφνικά μέσα μας από μια μυρωδιά ή μια μελωδία , που εναλλάσσονταν με καινούργιες συνθέσεις όπως παλιές μουσικές σε νέες φόρμες σε μια ροή εξαντλητική , άλλοτε αρμονική η μια με την άλλη και άλλοτε έντονα ενοχλητική.
Το κάθε τι ήταν ένα σύμπαν που θα μπορούσε να ασχολείται για πάντα μ αυτό, όπως ένα σπίτι ή ένα ασήμαντο ξερό χόρτο στη άκρη του δρόμου. Υπήρχαν σκέψεις μέσα σε σκέψεις , συναισθήματα μέσα σε συναισθήματα , ροές συναισθημάτων, σενάρια ζωής , ένα χάος.
Σιγά σιγά όλα άρχισαν να οργανώνονται σε μια αίσθηση ενός επερχόμενου νοήματος καθολικής ισχύος που θα εξηγούσε με μιας τα πάντα.
Αισθανόταν ότι βρισκόταν στα πρόθυρα της αποκάλυψης μιας αρχής συμπαντικού κύρους.
Μ αυτή την αίσθηση πήγε στο φυλάκιο και κοιμήθηκε με τα ρούχα.
Ονειρεύτηκε το νεκροταφείο του χωριού του βαλμένα κάπως γερτό σε μια παραλία του νησιού.
Τα κύματα βουβά έβρεχαν τους πρώτους τάφους. Αυτός καθότανε λίγο πιο πάνω και έβλεπε το νεκροταφείο που βούλιαζε στο πέλαγος.
Μέσα του υπήρχε μια απέραντη ερημιά.
Monday, January 19, 2009
κ όμως ειναι έτσι ή "τι ειναι χρήμα" ή περι παγκόσμιας κρίσης
μέρος δεύτερο
μέρος τρίτο
μέρος τέταρτο
μέρος πέμπτο
Monday, January 12, 2009
Φεβρουάριος 1877.

Κεφάλαιο Πρώτο
Ο γδαρμός…
Οι εφημερίδες θύμισαν πως φέτος το χειμώνα ήρθαν στη Μόσχα πολλά σλαυόπαιδα ορφανά πολέμου.
Είδε με τα ίδια του τα μάτια τους Κιρκάσιους να γδέρνουν ζωντανό το πατέρα της βγάζοντάς του όλο το δέρμα…
«Καταραμένα να ‘ναι αυτά τα συμφέροντα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού».! Αυτή η φωνή δεν είναι δική μου . είναι του «Νεολόγου της Μόσχας» αλλά θεωρώ τιμή μου να τη συμμεριστώ. Ναι , ναι καταραμένα να ναι αυτά τα συμφέροντα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και καταραμένος να ναι και ο ίδιος ο πολιτισμός αν για να διατηρηθεί πρέπει να γδέρνουν τους ανθρώπους! κι όμως είναι γεγονός. για να διατηρηθεί πρέπει να γδέρνουν ανθρώπους!
Ανθρώπους? Ποιους ανθρώπους? Μια φουχτα ανθρώπους κάπου σε μια χαμένη γωνία της Τουρκίας που κανένας δε θ άκουγε να μιλούν γι αυτή αν δε βάζανε τις φωνές οι Ρώσοι Από την άλλη μεριά όμως το μεγαλύτερο μέρος του οργανισμού μένει ζωντανό και υγιές απολαμβάνει αγοράζει πουλάει και βιομηχανοποιεί.
Το πρωί έμαθα την ιστορία του παιδιού που λιποθυμά και το απόγευμα έτυχε να περάσω από τη λεωφόρο Νεφσκι. Εκεί, μόλις πάει τέσσερεις η ώρα μητέρες και νταντάδες βγάζουν περίπατο τα παιδιά τους.
Αυτές οι αισιόδοξες σκέψεις έρχονταν άθελα στο νου μου κι άξιζε τον κόπο να τις συλλογιστώ μολονότι ο κόσμος είναι αίνιγμα και μόνο ο Θεός γνωρίζει τι κυοφορεί το μέλλον….
Πάνω που ήμουν έτοιμος να φωνάξω μέσα μου «ζήτω ο πολιτισμός» όταν ξαφνικά οι σκέψεις μου αντιστράφηκαν ριζικά.
……
Το ότι δε γδέρνουν ανθρώπους και δε σουβλίζουν παιδιά στην κυριολεξία και όχι μεταφορικά ,εδώ , στη λεωφόρο Νεφσκι είναι εντελώς τυχαίο γεγονός που οφείλεται στο ότι ακόμα κάποιος «ειδήμων» δεν έχει «αποφανθεί» πως το να βγάζομε από μερικούς το πετσί που έχει στη ράχη τους είναι «απαραίτητο» κάτω από τις «τρέχουσες συγκυρίες» , και πρέπει οπωσδήποτε να συμβεί για το κοινό συμφέρον…..
………………
Από το ημερολόγιο ενός συγγραφέα
του Φ. Ντοστογιέφσκι.
Υ.Γ.
Με το βιβλίο αυτό έχω μια απίστευτη σχέση. Μικρός (στο δημοτικό ίσως) το συναντούσα εδώ κ εκεί μέσα στο σπίτι μου και διάβαζα μάλλον ακατανόητες για μένα τότε σελίδες .
Αργότερα ,πιο μεγάλος, ξέχασα την ύπαρξη του (ειχα τους λόγους μου) αλλά όχι αυτά που διάβασα τα οποία παραδόξως θεωρούσα δικές μου ιδέες! πολύ αργότερα κατέληξα (μελετώντας την ποιητική του Ντοστογιέφσκι) στο συμπέρασμα της αναγκαιότητας της ύπαρξης του ημερολογίου το οποίο ξαναβρήκα και του οποίου θυμήθηκα την ύπαρξη…