Friday, May 29, 2009

το μυστήριο του ανθρώπου






στο Πάτερ Χαράλαμπο

....λέγουν ότι η αληθινή τέχνη
έχει τις ρίζες της
στο μυστήριο του ανθρώπου.

Οι άνθρωποι όμως νομίζομε σαν μυστήριο
εκεινα που κρατουμε κρυφά και μυστικά 
απο τον ιδιο μας τον εαυτό .
συνήθως τοις πασι  γνωστά
κι όμως με επιμέλεια
ανομολόγητα ημίν 



Ομως το μυστήριο του ανθρώπου 
ξεκινά
όταν ο άνθρωπος δεν έχει πια μυστικά απο κανένα.

Αν δε μπορούμε λοιπόν να αντέξομε το μυστήριο του εαυτού μας 
πως θα αναπαυθούμε Πατερ Χαράλαμπε στο μυστήριο του Θεού?


3 comments:

gyristroula2 said...

Το μυστήριο του ανθρώπου,για μένα, συνάδελφε Κωστή, είναι που κατορθώνει να ζει κλείνοντας τα μάτια, το στόμα και τα αυτιά, στο μεγάλο "μυστικό" της πεπερασμένης ύπαρξής του, με ή χωρίς θεό.

π.χαράλαμπος said...

Αδελφέ μου Κωνσταντίνε χαίρε,
Από το πρόσφατο ταξίδι μου στο Άγιον Όρος συγκρατώ αυτό που μου είπε ένας από τους πολλούς κρυφούς Αγίους, (άραγε υπάρχουν φανεροί;), "μην αναλύεις και μην ορίζεις τα πράγματα, γιατί έτσι τα περιορίζεις, τα αποκλείεις από το χώρο του μυστηρίου"
Συνεπώς ακόμα και αυτά που νομίζω πως γνωρίζω για τον εαυτό μου, είναι ψευδή. Είναι συμπεράσματα υποκειμενικά που έχουν την σφραγίδα των παθών μου και της μυωπικής οράσεως μου.
Φρονώ πως ο άνθρωπος γνωρίζει και τον εαυτό του και τον Θεό, όταν παραιτηθεί από τα νοήματα και τους εκφραστικούς ορισμούς αυτού του κόσμου. Τότε μόνον αρχίζει να εισέρχεται στο πεδίο του μυστηρίου.
Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης λέει πως όταν γνωρίσει κανείς τον Θεό βιωματικά, διαπιστώνει πως ότι πίστευε μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν ψέμα, καθώς ο Θεός δεν είναι ούτε φως, ούτε σκότος, ούτε ενάς, ούτε Τριάς.
Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την αφιέρωση.
Εύχομαι και προσεύχομαι η δοκιμασία που περάσατε να γίνει αφετηρία περισσότερης και βαθύτερης εμπιστοσύνης στο Θεό, την οποία έχουμε ανάγκη όλοι, προκειμένου να αντέξουμε τον αβέβαιο αυτό κόσμο.

Κλεοπάτρα και Μινγκ said...

Aν δεν το έχεις ήδη διαβάσει, συνταρακτική απάντηση δίνει με την πορεία της ζωής του ο ήρωας του Τολστόι, ο Πιερ, στο "Πόλεμος και ειρήνη". Γνώρισε πράγματι τον εαυτό του περνώντας δια πυρός και σιδήρου και έτσι ατένισε το Θεό. Βεβαίως με τον προσωπικό του τρόπο μακριά από τη θρησκεία με τη στενή έννοια. Ίσως η ανάγνωσή του σε πάει ένα βήμα μπρος στα όσα σε απασχολούν. Καλή συνέχεια στην αναζήτησή σου.